Változtasd meg a kudarcról kialakított hitedet

Az előrehaladás titka

A kezdet a legnehezebb


Az előrejutás titka az elindulás.” – Mark Twain

Nemrégiben két jóbarátommal az álmaikról beszélgettem és arról, hogy mit szeretnének igazából csinálni. Valójában jelenleg nem azt csinálják. Amikor erről a témáról beszélünk és egy kicsit mélyebbre ásunk, találunk néhány olyan nyilvánvaló dolgot, ami lendületet adhatna a továbbhaladásukhoz. Így feltettem a kérdést: “Miért is ne ugorjunk neki egyenesen?” Számomra egyértelműnek tűnt. De ugyanakkor ott volt az a minta is, hogy van valami, amit először meg kell tenni. Az egyikőjük esetében ez az volt, hogy pénzre van szükség ahhoz, hogy abba az irányba haladhassak, azt tehessem, amit akarok – így azon kell dolgoznom, hogy először meglegyen a pénz. A másikójuk esetében azzal a mintával találkoztam, hogy először jobbá kell válnom ahhoz, hogy megkaphassam, amit akarok.

Ez igazán így van? Nics valamilyen alternatíva arra, hogy az ember jó irányban is haladhasson és ezzel pénzt is kereshessen? Avagy, az előtted álló lépés nem a legjobb lehetőség arra, hogy az ehhez leginkább szükséges képességedet fejlessze?

1. Változtasd meg a kudarcról kialakított hitedet

Hiszek abban, hogy mindig van más alternatíva arra, hogy eljuss oda, ahová szeretnél. De nyitott szemmel kell keresned és azzal a bátorsággal, hogy a komfortzónádból kilépve szükséges cselekedned. Vagyis, mi a legrosszabb dolog, ami történhet, ha jelentkezel egy munkára, vagy elhívsz egy lányt randira, vagy éppen kérsz egy üzleti időpontot? A legrosszabb dolog általában egy “Nem”. De igazából nem ez a probléma. Valójában a probléma az ettől való félelem és az, hogy ez mit fog tenni az önmagunkról alkotott képpel és az önérzetünkkel. Ha képes vagy ezen a félelmen túllépni és látni, hogy mit jelent egy “Nem” anélkül, hogy bármit belemagyaráznál, akkor valójában csak annyit jelent, hogy “Nem”.

És nem csak, hogy egyszerűen ennyi – hanem a leggyorsabb mód arra, hogy tovább haladj és felgyorsítsd a fejlődésed. “Nem”-et kapsz, és akkor mi van? Megtanultad, hogy hogyan nem sikerül. Thomas Edison, az elektromos izzó feltalálója az mondta: “Nem vallottam kudarcot. Csak találtam 10 000 módot arra, hogy hogyan nem működik.” Neked nincs szükséged 10 000 próbálkozásra, csak a kiindulópontra: tanulsz belőle és a következő lépést már ezzel a tudással teszed meg. Végül is sikerülni fog és ilymódon sokkal gyorsabban sikerül.

A kudarctól való félelem csak egy illúzió – egészen addig, amíg a “Nem”-et nem kudarcként éled meg, nem adod fel, hanem értékes leckeként tekintesz rá, ami a eljuttat a célodhoz. A kulcs az, hogy a célod lebegjen a szemed előtt és tudd, hogy el fogod érni. Így vagy úgy, de innentől már minden egyfajta lépcsőfokként működik efelé, és ezek pedig tanulást és valódi fejlődést jelentenek.

Még valami: bármilyen furcsán is hangzik, de létezik a sikertől való félelem is. Mi történik, amikor sikerülni fog? Akkor igazán felelősséget kell vállalnom azért, aki vagyok és azért, amit teszek? Biztosan ez az, amit akarok?

2. Vedd komolyan: Kötelezd el magad afelé, amit akarsz

Vagyis a kudarctól való félelem nem az egyedüli oka annak az érzésnek, hogy “még nem állok készen rá”. Hozzájön még az a bizonytalanság is, hogy még nem döntöttük el, hogy teljesen belevetjük magunkat valamibe. A teljes elköteleződés valami iránt óriási energiákat mozgat meg annak eléréséért. Ha így teszel és döntesz valami mellett, akkor abban a pillanatban kizársz minden más lehetőséget, és ez átláthatóságot, előrehaladást biztosít. Mint a nyíl, úgy repülhetsz a célod felé.

3. Cselekvési terv: Bontsd le kisebb lépésekre

A célod iránti elköteleződés után a második lépés, hogy bonts le valóban megtehető lépésekre. Ezt nevezzük Cselekvési Tervnek. Vagyis veszed az egész “nagy” dolgot és lebontod egymást követő lépésekre, amelyekre egyenként tudsz koncentrálni. Így a legnagyobb feladat is kivitelezhető lesz azáltal, hogy megtesszük az első lépést. A végéről közelítve remek módja annak, hogy a Cselekvési Terv működjön, amint azt vázoltam is A Kimagaslóan Hatékony Emberek 7 Szokásánál a második szokás ismertetésével.

4. Kezdd kicsiben, válj naggyá

Végül egy egyszerű, de mélységes igazság: a siker apró sikeres lépésekből épül fel. Igaz, lehetnek nagyobb ugrások, de ritkán kezdtem bármit is áttöréssel. ;) A dolog úgy néz ki, hogy ha csak egy lépést is megteszel bátorsággal, akkor egy új nézőpontba helyezkedsz, ami új lehetőségeket dob fel. Ilyenek lehetnek az életedbe csöppenő új emberek, vagy olyan rálátások, amiket a folyamat során tanulsz. Jelen helyzetedben ezeket gyakran nem is veszed észre.

Az első lépésnél nem kell tökéletesnek lenned. Egyébként is, megpróbálni tökéletesnek lenni egyenes út a frusztráltsághoz. Voltaire azt mondta, hogy ”A tökéletes a jó ellensége.” Amit ezalatt értett nem más, mint, hogy ha a kezdetektől fogva igyekszel tökéletes lenni, akkor hihetetlenül magas célt tűzöl ki magad elé. Ha a jóra törekszel, akkor gyors fejlődést érsz el és utána tovább fejlődhetsz a “tökéletesség” felé – vagy talán helyesebb azt mondani, hogy valami nagyobb és kiemelkedőbb felé.

Összefoglalva: ha bármibe bele kívánsz kezdeni:

Változtasd meg a felfogásod a kudarcról – nem létezik kudarc, hacsak fel nem adod! Csak tanulási tapasztalatok vannak a sikerhez vezető úton.

Határozd meg világosan és részletesen, hogy mi az, amit akarsz – tűzd ki célként és teljesen szenteld magad ennek.

Bontsd le kis lépésekre és kezdd az első lépéssel.

Az elején ne dimenzionáld túl, kezdd az első lépéssel – a második lépést már egy szélesebb látószögből teheted.

Nem igazán tudtam döntésre jutni a cikkem idézetével kapcsolatban, így a másodikkal zárom azt. 

“Amit ma nem kezdesz el, azt soha nem fejezed be holnap.” – Johann Wolfgang von Goethe

Bármi is legyen, amit elkezdesz most, én sok sikert kívánok hozzá! Ha hozzátennél bármit, közvetlenül a kommentekhez írd.


This is a heading

This is a paragraph. You can use this to communicate content within your page.

© Copyright Önfejlesztés