This is a headline

Elfogadni, ami van: Hogyan viszonyulj a valósághoz


Úgy tűnik, hogy az elfogadás az egész személyiségfejlesztés témakör egyik leginkább félreértett fogalma. Én azonban mégis meg vagyok győződve arról, hogy az elfogadás alapvető feltétele az emberi fejlődésünknek.

Főként azért, mert a jelen valóság és önmagad elfogadása nélkül szinte lehetetlen a valódi fejlődés. Mégpedig azért, mert így nem viszonyulsz helyesen a valósághoz és hibás alapokon cselekszel, ez pedig csak helytelen eredményekhez vezethet.

Lássuk hát, hogyan is lehetséges elfogadni a jelen helyzeted és összehangolni magad az „ez van” valóságával…

 

Mit jelent az Elfogadás?


A valóság elfogadása az, amikor tényleg igent mondunk arra, ami van. Igent mondunk, és elfogadjuk a jelen helyzetet. Ez nem jelenti azt, hogy tetszenie kell a helyzetnek, de el kell fogadnod és fel kell ismerned, hogy ez van. A tagadás és figyelmen kívül hagyás nem segít és még éket is üt közéd és a hatékony változás közé. Vagyis az elfogadás a valóság helyes felismerését is jelenti. Összességében tehát az elfogadás nem más, mint a valósághoz viszonyulás.


Miért is fontos ez?

Amíg nem vagy tisztában a valósággal, addig helytelen valóság érzékeléssel működsz. Ez azt jelenti, hogy tudsz vagy sem róla, de tagadod, hogy milyen is a valóságod. Olyan ez, mint mikor egy városban megpróbálsz megtalálni egy házat úgy, hogy egy másik város térképét használod. Ezzel a módszerrel egyszerűen nem tudsz eljutni oda, ahová szeretnél.

 

Miért olyan nehéz elfogadni?


Gyorsabban történhet, mint gondolnád, hiszen a tagadás a tudatod egy önvédelmi mechanizmusa, ami óvni próbál mindattól, aminek a felismerése kellemetlen lenne.

Az ok világos: tagadásban élve tettetheted, hogy minden rendben, ez pedig egy álomvilágba varázsol, ahonnan előbb-utóbb egyébként is vissza kell térned. Tagadásban elkerülheted a negatív érzelmeket azzal, hogy nem nézel szembe velük. Egyszerűbb félrenézni és tettetni, hogy minden rendben van… egy ideig.

 

Az igazság szabaddá tesz


Csak akkor állsz készen, hogy előrelépj az életben, amikor bevallod magadnak az igazad. Igen, ez lehet, hogy kicsit kellemetlen érzés, de akkor is csak ez az egyetlen út. Ez az igazmondás pedig azonnali felszabadító élményt hoz. Bárhogy is, az első, rövid érzelmi reakció után egy új ajtó nyílik meg, amin ezek után már beléphetsz.


Ha nem fogadod el a helyzeted, akkor valamilyen módon azzal küszködsz, hogy milyen is valójában a jelen pillanat. Ez azt jelenti, hogy egy olyan csatát vívsz, amit nem nyerhetsz meg. A jelen pillanat olyan, amilyen. Csak azt tudod megváltoztatni, ami előtted áll, azt már nem, ami a jelenlegi helyzethez vezetett.

Mindig 3 mód van arra, hogy elfogadd, majd megváltoztasd a helyzeted:


1. Értékeld át

2. Tégy valamit, hogy megváltoztasd

3. Hagyd magad mögött


A jelen helyzeted elfogadásával erőteljes kapocs keletkezik közted és a valóság között. Így hát fogadd el a helyzetet most és lépj tovább innen!

 

Milyen elfogadás a „Nem”?


A valóság elfogadása ebben az értelemben nem azt jelenti, hogy nem tudod megváltoztatni a valóságot. Ez nem tehetetlenség. Pont ellenkezőleg. Amint korábban már említettem: csak akkor tudsz továbblépni, ha már elfogadtad a helyzeted. Ezzel pedig új út, új források és lehetőségek tárulnak fel, ha eltérő valóságot kívánsz teremteni.


Még valami, ami nagyon fontos: a helyzet elfogadásakor ne azonosíts a személyiséged (az önmagadról kialakított képet) a helyzettel.  Más szavakkal: ha elfogadsz egy valóságot, ami nem olyan, amilyennek szeretnéd, akkor ne mondd magadnak azt, hogy „Elfogadom magam, de csak ilyen, meg ilyen vagyok.” Ez helytelen, mert semmi mást nem érsz el vele, csak lehúz téged. Helyette csak tudatosíts, hogy a jelen helyzet olyan, amilyen és döntsd el, hogy milyen irányba szeretnéd vinni. A személyiség ennek soha nem része.

Hogyan fogadd el a jelen valóságot?


Én a következő, 4 lépéses folyamatot alkalmazom, hogy kapcsolódjak a valósághoz és utána abba az irányba kezdjek változni, amerre akarom:

 

1. Gyűjts össze a bátorságod és kezdj önvizsgálatba, hogy megismerhesd a jelen helyzeted valóságát.

2. Fogadd el a helyzet valóságát.

3. Ne bíráld a helyzetet vagy önmagad. Helyette inkább légy tisztában azzal, hogy lehet, hogy jelen pillanatban kellemetlen, de azzal, hogy a valóságot olyannak fogadod el amilyen, jó dolgot teszel.

4. Végül határozd meg, hogy hová szeretnéd, ha a helyzet változna. Kitűzheted célként. Elképzelheted, mint a számodra ideális élet képét.


This is a heading

This is a paragraph. You can use this to communicate content within your page.

This is a heading

This is a paragraph. You can use this to communicate content within your page.

© Copyright Önfejlesztés